Anlaşmalı Boşanma Nedir?
Anlaşmalı boşanma davası; boşanmak isteyen eşlerin, kendi aralarında düzenledikleri bir protokol ile nafaka paylaşımı, mal paylaşımı, tazminat, çocukların velayeti, çocuklarla nasıl kişisel ilişki tesis edileceği gibi boşanmanın hukuki ve mali sonuçları hakkında anlaşarak, bu anlaşmalarını bir protokole geçirdikleri ve aynı beyanlarını mahkeme huzurunda da beyan ettikleri bir boşanma davası çeşididir.
Anlaşmalı boşanma, Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinin 3. Fıkrasında düzenlenmiştir. Buna göre;
“Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.’’
Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılır?
Anlaşmalı boşanma davalarına aile mahkemeleri bakmakla görevlidir. Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise, Asliye Hukuk Mahkemeleri, Aile Mahkemesi sıfatı ile boşanma davasına bakarlar.
Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir?
Maddede belirtilen şartlar yerine getirilmeden taraflar boşanma davası açamazlar; ancak çekişmeli boşanma davası açabilirler. Bu şartlar;
- Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması,
- Tarafların anlaşmalı boşanma için mahkeme başvurmaları yahut bir tarafın açtığı davayı diğer tarafın da kabul etmiş olması,
- Mahkeme huzurunda duruşmada da boşanma iradelerini beyan etmiş olmaları halinde
Hakim TMK 166/3 e göre tarafların boşanmalarına karar verecektir.
Anlaşmalı boşanma davasında, eşlerden hangisinin kusurlu olduğunun hiçbir önemi bulunmamaktadır. Mahkemece de böyle bir değerlendirme yapılmaz. Anlaşmalı boşanmada, yukarıdaki şartlar gerçekleşmiş ise, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı, kabul edilmiş olur. eşlerden hangisinin kusur olduğu konusunda, hiçbir değerlendirme yapılmamaktadır.
Taraflar, duruşmada hazır bulunup boşanma iradelerini tekrar etmezlerse, hakimin çekişmeli boşanma davası olarak dosyayı görmesi gerekmektedir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2005/18939 E., 2006/3200 K. sayılı ilamı;
“…Taraflar hazır bulunup, bizzat anlaştıklarını açıklamaz veya hâkim, tarafların anlaşmalarını uygun bulmaz ise, taraflardan delilleri sorulup toplanması sonucunda evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olup olmadığının Medeni Kanunun 184. maddesi çerçevesinde takdiri gerekirken, davacı ve davalı dinlenilmeksizin taraf vekillerinin beyanı ile yetinilerek eksik inceleme ile boşanma hükmü kurulmuş olması usul ve yasaya aykırıdır.”
Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır?
Boşanmak isteyen eşlerin, boşanmanın sonuçlarında anlaşmaya varmış olmaları gerekir. Bu anlaşmayı bir protokole döküp, her iki tarafın da imzalaması süreçte kolaylık sağlayacaktır. Protokol metninin hazırlanıp taraflarca imzalanmasından sonra; eşlerden birinin bu protokol ve boşanma talebini içerir bir dava dilekçesi ile birlikte usulüne uygun olarak boşanma davası açması gerekmektedir.
Açılacak dava sonrasında mahkemece verilecek duruşma gününde taraflar mahkeme huzurunda da protokol üzerinde mutabakatlarının ve boşanma isteklerinin devam ettiğini beyan etmelidirler. Bu sebeple boşanma davasının duruşmasına, tarafların katılmaları zorunludur. Taraflar kendilerini avukatla temsil etseler de bizzat bu duruşmaya katılmaları gerekmekte olup aksi takdirde boşanma gerçekleşmeyecektir.
Hâkimin “tarafları bizzat dinleyerek” iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda “taraflarca kabul edilecek” düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin “taraflarca da kabulü hâlinde” boşanmaya hükmolunur.
Hâkimin de uygun görmesi ile birlikte tarafların boşanmalarına karar verilir. Akabinde mahkemece gerekçeli karar yazılır ve bu karar taraflara tebliğ edildikten sonra 15 günün geçmesi ve bu sürede kimsenin karara itiraz etmemesi ile boşanma kararı kesinleşmiş sayılır.